Kısırlaştırma işlemi birçok farklı sebeple yapılmaktadır. Kedi sahipleri özelikle kedilerin kızisma dönemindeki agresif davranışlarının son bulması istendiği için kısırlaştırma işlemi yaptırsalar da birçok farklı sebepten dolayı kısırlaştırma işlemi yapılmaktadır. Kısırlaştırma işlemi dişi kedilerde rahim kanseri ve erkek kedilerde testis kanserinin önüne geçilmesi açısından olumlu bir işlemdir.
Dişi kedilerde yumurtalıkların ve rahimin alındığı kısırlaştırma işlemi erkek kedilerde sadece testislerin alınmasıyla yapılmaktadır. Dişi kedilerde kısırlaştırma işlemi erkek kedilerde kısırlaştırma işleminden daha zorlu ve uzun bir süreçtir. Kısırlaştırma işlem süresi her iki cinsiyet içinde hemen hemen aynı uzunlukta sürerken dişi kedilerin iyileşme süresi erkek kedilerinden daha uzun sürmektedir. Kısırlaştırma sonrası kediler özelikle ameliyattan sonra iyileşme süresinde özel bakıma ihtiyaç duyar. Kısırlaştırma işlemi sonrasında kedilerin beslenme düzenleri de değişiklik göstermektedir.
Kısırlaştırılmış kedilerin kısırlaştırılmamış kedilere göre besin madde ihtiyaçları oldukça farklılık göstermektedir. Kısırlaştırılmış kedilerde metabolizma hızında bir düşüş gözlemlenmektedir. Bu metabolizmadaki düşüş cinsiyet hormonlarının kısırlaştırma işleminden sonra düşüşü ile ilgilidir. Kısırlaştırılmış kedilerde enerji gereksinimleri yüzde 30 azalmaktadır. Bu yüzden kısırlaştırılmış kediler az enerji harcadığı için eğer diyetleri uygun şekilde düzenlenmezse kilo almaya kısır olmayan kedilerden daha yatkındır.
Kısırlaştırılmış Kedilerde Beslenme
Kısırlaştırılmış kedilerin kısırlaştırılmamış kedilere göre beslenme ihtiyacı oldukça farklıdır. Kısırlaştırılmış kedilerde besin madde ihtiyacında bir değişiklik görünmüyorken kedinin normal diyetine devam etmesi halinde alacağı kalori miktarı da ihtiyacının üzerinde olacaktır. Bu da kısırlaştırılmış kedilerde fazla kilo artışına neden olmaktadır. Bu yüzden kısırlaştırılmış kediler için üretilen özel mamalar tercih edilmelidir. Kısırlaştırma işlemi kedilerde birçok sağlık sorunun önüne geçtiği bilinmektedir. Fakat kısırlaştırılmış kedilerde en sık rastlanan bir sağlık sorununa da kapı açılmış olur.
Kısır kedilerde en sık rastlanan sağlık sorunu idrar yollarında taş oluşumu gözlemlenmesidir. Kısır kedi mamaları kedilerin günlük besin ihtiyaçlarını karşılayan oldukça düşük kalorili mamalardır. Kısır kedi mamaları aynı zamanda düşük fosfor, magnezyum, kalsiyum içermesi bakımından idrar yollarında taş oluşumunu engeller. Fosfor, magnezyum ve kalsiyum taş oluşumu tetikleyen minerallerdir. Kısır kedi mamalarında fosfor, magnezyum ve kalsiyum açısından oldukça düşük miktarda bulunmaktadır. Kısır kedilerin yüksek besin ihtiyacı bulunduğundan kısır kedi mamaları oldukça fazla protein içermektedir. Kısır kedi mamaları aynı zamanda sindirilebilirliği yüksek içeriğe sahiptir.
Kısırlaştırılmış Kedilerin Besin İhtiyaçları
Kısırlaştırılmış kedilerde beslenme özellikle dikkat edilmesi gereken bir konudur. Kısır kedilerde besin madde ihtiyaçları değişiklik göstermezken enerji gereksinimleri daha az olur. Bu durum kısır kedilerin kısır olmayan kedilere oranla daha fazla kilo almaya yaktın olduğunu gösterir. Kısır kedilerin bu yüzden mamaları kısır olmayan kedilerden farklı olmalıdır. Kısır olan kedilerin mamalarında magnezyum, fosfor ve kalsiyum gibi mineraller gereksinimi tam sağlayacak en az miktar kadar bulunur.
Kısır kedilerde fazladan alınan fosfor, magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller idrar yollarında birikmeye yol açarak taş oluşumuna neden olabilmektedir. Kısır kedilerde protein ihtiyacı kısır olmayan kedilere göre oldukça azdır. Kısır kedi mamalarında günlük protein miktarı karşılanmaktadır. Kısır kedi mamalarında kısır olmayan kedi mamalarından daha az oranda yağ bulunmaktadır. Kısır kedilerin enerji gereksinimleri daha azdır ve bu yüzden de diyetlerinde bulunacak fazla yağ vücutta birikerek kilo almalarına neden olmaktadır. Kısır kediler eğer öğün şeklinde besleniyorsa günde üç öğün yapılmalıdır. Her kedinin besin madde ihtiyacı farklılık göstermesiyle birlikte kedinizin ne kadar yediğini mama kabından gözlemleyerek takip edebilirsiniz. Bu konuda özellikle ticari kuru mamaların ambalajının arkasında ürün ile ilgili olarak günlük tüketilmesi tavsiye edilen miktarlar bilgilendirme açısından yön gösterecektir. Kısırlaştırılmış kedilerde sağlıklı beslenmeyi kısır kedi mamalarıyla sağlamak mümkündür. Kısır kediler kısır kedi mamalarıyla günlük besin ihtiyaçlarının tamamını karşılamak mümkündür.
Kısırlaştırılmış Kedilerde Mamalarda Dikkat Edilmesi Gereken Besin Değerleri
Kısır kedilerin kısırlaştırılmamış kedilere göre besin madde ihtiyaçları farklılık göstermektedir. Her kedinin besin madde ihtiyacı birbirinden farklıdır. Kısır kediler diğer kedilerden daha az yağa ihtiyaç duyarlar. Kısır kedilerin kalorisi oldukça düşük olan kısır kedi mamalarıyla beslenmeleri fazla kilo alımını önleyebilir. Kısır kedinin beslenmesi ile ilgili problemler oluşabilmektedir.
Kedinizin hareketli olup olmadığına göre besin madde ihtiyaçları farklılık gösterse de genel olarak kısır kedilerin besin madde ihtiyaçları şu şekildedir;
- Protein; her canlının en önemli besin ihtiyacıdır. Protein ihtiyacı hareketli ve hareketsiz kedilerde farklılık gösterse de günlük protein ihtiyacının tamamı tüketilen diyet ile karşılanmalıdır. Kısırlaştırılmış kedilere verilecek diyetteki protein düzeyi ve kalitesi, ihtiyacı tam olarak karşılayacak özelliklerde ve hayvansal kaynaklardan sağlanmış olmalıdır.
- Mineraller; kedi mamalarında bulunan magnezyum, fosfor ve kalsiyum mineralleri kısırlaştırılmış kedi mamalarında oldukça az kullanılmaktadır. Bu minerallerin az kullanılması kısır kedilerde rastlanan idrar yolunda taş oluşumunun önüne geçmektedir.
- Yağ; kısır kedilerde besin ihtiyacında artış gözlemlenirken günlük enerji tüketiminde azalmaya rastlanır bu durumda kısır kedilerde kilo alımı oldukça sık rastlanan bir durumdur. Kısır kedilerde yağ tüketimi kısır olmayan kedilerdeki yağ tüketiminden en az daha az olmalıdır. Bu yağ tüketimindeki azalma kısır kedi mamaları sayesinde kontrol altına alınmaktadır.
Kısırlaştırılmış Kedilerde Mama Seçimi
Kısırlaştırılmış kedilerde yeme alışkanlıkları değişim göstermektedir. Kısırlaştırılmış kedilere uygun beslenme kedilerin besin ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir. Kısır kediler oldukça fazla besine ihtiyaç duyarken oldukça az enerji harcarlar bu yüzden kısır kediler kilo almaya yatkın kedilerdir. Kısır kediler için mama seçiminde mamanın içerdiği besin değerlerine dikkat edilmelidir.
Her kısır kedi mamasında hemen hemen aynı besin değerleri kullanılsa da en fazla fark gösteren mineral içeriğidir. Kısır olmayan kedi mamalarında yağ oranı oranındadır. Kısır kedi mamalarında ise bu yağ oranı yarı yarıya düşürülerek'a kadar indirilmiştir. Yağ oranının yarı oranında düşürülmesi kısır kedilerin kilo kontrolü için oldukça önemlidir.
Kısır kedilerde mama seçiminde en dikkat edilmesi gereken konu mamanın mineral içerilmelidir. Mineraller oldukça sağlıklı ve önemli besin değerleridir. Fakat bu minerallerin fazla alımı özellikle kısır kedilerde idrar yollarında taş oluşumuna neden olmaktadır. İdrar yollarında taş kısır kedilerde oldukça sık rastlanan bir hastalıktır. Bu hastalığın önüne geçmek için kısır kedi mama kullanımı bu hastalığın önlenmesinde oldukça etkili bir yöntemdir. Kısır kedi mamalarında kısır olmayan kedi mamalarından daha az fosfor, kalsiyum ve magnezyum bulunmaktadır.
Fazla alınan fosfor, kalsiyum ve magnezyum mineralleri taş oluşumuna neden olmaktadır. Bu yüzden kısır kedilerde mutlaka kısır kedi maması tercih edilmelidir. Kısır kedi mamaları kısır kedilerin besin ihtiyaçlarına göre üretilmektedir. Kısır kedilerde beslenme oldukça dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur. Gerek kedinizin sağlığı gerek kilo problemi yaşamaması için kısır kedilerin kısır kedi maması ile beslenmesi gerekmektedir.
Kısırlaştırılmış Kedi Maması Neden Önemlidir?
Kısırlaştırılmış kedi için mama seçiminde belirli noktalara dikkat etmek gerekiyor. Kısırlaştırılmış kedilerin beslenmesi normal bir beslenme değildir. Metabolizmalarında değişiklik olduğu için beslenmeleri de vücut ihtiyaçlarına doğru yanıt vermelidir.
09.05.2024